NTA UGC NET – Paper I (Sample Questions)

NTA UGC NET – Paper I (Sample Questions)

Why to read this post?

This page is designed to provide the students with the idea of questions (via Sample Questions) asked in NTA UGC NET Paper I. Look at the questions and prepare for paper I accordingly.
All the questions are selected from previous year papers. NTA focuses on this kind of questions. It is comparatively easy to secure good marks in paper I in less effort and time.

Here are the Sample Questions:

Q1 . Which of the following is a non-conventional learning programme in higher education?

  1. Swayam
  2. Face-to-face teaching-learning
  3. Tutorial class
  4. Seminar

Ans.: (1) Swayam
SWAYAM (Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds) is a programme of the MHRD, Government of India, that enables professors and faculties of centrally funded institutions like IITs, IIMs, Central Universities to offer online courses.

Q2. The average of 35 raw scores is 18. The average of first seventeen of them is 14 and that of last seventeen is 20. Find the eighteenth raw score.

  • 42
  • 46
  • 52
  • 56

Ans.: 52
Sum of 35 scores = 35 * 18 = 630
Sum of first 17 scores = 17 * 14 = 238
Sum of last 17 scores = 17 * 20 = 340
18th raw observation = Sum of 35 scores – Sum of first 17 scores -Sum of last 17 scores
i.e., 18th raw observation = 630 – 238 – 340 = 52

Q3. A communication process can be considered complete when

  1. The sender transmits the message
  2. The message enters the channel
  3. The message leaves the channel
  4. The receiver understands the message

Ans.: (4) The receiver understands the message

Q4. If REASON is coded as 5 and GOVERNMENT as 9, then what is the code for ACCIDENT?

  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Ans.: 7
Word REASON has 6 characters, it’s code is 1 less than number of characters i.e, 5
Similarly, code for GOVERNMENT is 9 (as it has 10 characters)
So, Code for ACCIDENT would be 7 ( 1 less than it’s number of characters)

Q5. Teacher uses visual-aids to make learning:

  1. simple
  2. more knowledgeable
  3. quicker
  4. interesting

Ans.: (4) interesting
Visual-aids like chart-papers, powerpoint presentations etc are used to make teaching and learning interesting.

Q6. Fundamental research reflects the ability to:

  • Synthesize new ideals
  • Expound new principles
  • Evaluate the existing material concerning research
  • Study the existing literature regarding various topics

Ans. Expound new principles
fundamental research also known as basic research or pure research which aim to improve scientific theories for improved understanding or prediction of natural or other phenomena. Hence, explains new principles.

Q7. Press Council of India is located at:

  1. Chennai
  2. Mumbai
  3. Kolkata
  4. Delhi

Ans (4) Delhi
Press Council of India. The Press Council of India is a statutory, adjudicating organisation in India formed in 1966 by its parliament.

Q8. The octal number system consists of the following symbols :

  •  0 – 7 
  •  0 – 9 
  •  0 – 9, A – F
  •  None of the above

Ans.: 0 -7 (i.e., 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7)
Binary number system (0-1)
Octal number system (0-7)
Decimal number system (0-9)
Hexadecimal number system (0-9, A-F)

Q9. In mega cities of India, the dominant source of air pollution is

  1. transport sector
  2. thermal power
  3. municipal waste
  4. commercial sector

Ans.: (3) municipal waste

Q10. Among the following fuels of energy, which is the most environments friendly?

  • Biogas
  • CNG
  • Hydrogen
  • Ethanol

Ans.: Hydrogen

See all our Paper I related items at https://ntaugc.net/category/nta-ugc-paper-i/
More Sample Questions could be found at 

http://www.netugc.com/2018-july-8-nta-ugc-net-solved-question-paper-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *